Friday, December 2, 2016

#10 Umrah & Ziarah Di Bumi Barakah : Catatan Perjalanan Menyucikan Jiwa - (Pengalaman Umrah Pertama - Ziarah Masyair Haji)



As Salam,

Nampaknya Musim Umrah 2016 telah kembali, maaf kerana terputus cerita akibat beberapa perkara yang tidah dapat dieelakkan, InsyaAllah saya akan menghabiskan perkongsian coretan perngalaman saya ketika mengerjakan Umrah setahun yang lalu..  

Alhamdulillah saya diberi peluang lagi untuk menaip disini untuk berkongsi cerita dan
pengalaman sy ketika mengerjakan ibadah umrah dan ziarah pada 1-11 Desember 2015 yg lalu.

Hari ke-5,(5/12/2015) Hari ni jadual Ziarah kami adalah melawat Tempat2 Ibadah Haji dijalankan, dan juga Melawat Tempat Sejarah di Jabar Thur. 

Harini Niat Di hati saya nak mengerjakan Umrah ke 4, Tapi Atas nasihat abah, beliau nasihat supaya berehat sehari, sbb tgk saya pun mcm tak berapa nak larat je.. huhu..Tp mmg memerlukan persiapan Mental dan Fizikal yg tinggi untuk menjalankan Ibadah Umrah ni. Rupanya saya tidak cukup bersedia dari segi fizikal. Kaki mmg agak sakit la jugak. Jadi Saya menerima Nasihat dan berehat untuk Hari ini. InsyaAllah Esok akan Menjalankan semula ibadah Umrah ke-4 dan yg terakhir untuk kali ni. 

Ok, Sambung cerita, Seperti hari2 sebelum, mcm biasa, bangun pagi, solat di Masjid dan pulang untuk Sarapan Pagi. Kemudian berkumpul seperti depan hotel menanti ketibaan bas untuk membawa kami ke tempat Ziarah. Destinasi pertama adalah Jabal Thur. Di Sini adalah merupakan Salah satu tempat terpenting di dalam sejarah Penghijrahan Nabi kita Nabi Muhammad SAW dan kita boleh mengambil iktibar bagaimana kepayahannya berdakwah ketika itu. 


Belakang kami tu la Jabar Thur.. Tinggi..

Sedikit Cerita tentang Jabar Thur yang dipetik daripada blog:

"http://backpackerbusuk.blogspot.my/2013/01/umrah-kisah-di-sebalik-bukit-thur.html"

"Kisah ini berlaku semasa penghijrahan umat Islam dari kota Mekah ke kota Madinah pada tahun ke-14 kenabian Rasulullah SAW. Peristiwa bermula apabila baginda telah dikecam oleh penduduk Quraisy Mekah yang bimbang akan pengaruh agama Islam yang semakin mendapat tempat di hati penduduk Arab. Oleh itu pada suatu hari mereka telah bermesyuarat untuk mencari jalan bagaimana hendak menghentikan dakwah baginda dan dalam perbincangan tersebut seorang lelaki tua yang merupakan jelmaan iblis telah bersetuju dengan cadangan Abu Jahal supaya Rasulullah SAW dibunuh.

Pada hari rancangan jahat itu ingin dilaksanakan, baginda telah bertemu Saidina Abu Bakar As-Siddiq dan menyuarakan hasrat untuk berhijrah setelah mendapat perintah daripada Allah SWT. Pada malam tersebut seramai 11 orang penjahat yang telah diupah berkumpul di sekeliling rumah baginda dan merancang untuk membunuhnya pada waktu subuh iaitu sewaktu baginda pergi ke masjid.
 Peristiwa ini telah disebut dalam Ayat 30, Surah Al-Anfal yang bermaksud, "Dan ingatlah (wahai Muhammad), ketika orang-orang kafir musyrik (Mekah) menjalankan tipu daya terhadapmu untuk menahanmu atau membunuhmu atau mengusirmu, mereka menjalankan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya (mereka), kerana Allah sebaik-baik yang menggagalkan tipu daya". 

Rasulullah SAW telah meminta Saidina Ali Bin Abi Talib untuk menggantikannya dan tidurlah ia di situ dengan menggunakan selimut yang dipakai oleh baginda. Sewaktu keluar dari rumah, baginda telah menggenggam pasir dan menabur ke arah 11 orang penjahat tersebut sambil membaca Ayat 9, Surah Yasin yang bermaksud, "Dan kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan kami tutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat". Sekadar berkongsi, ayat ini sesuai diamalkan sebagai pendinding dari segala bahaya dan sebagai hamba kita harus yakin hanya Allah SWT sahajalah tempat untuk kita berlindung.

Maka dengan pertolongan Allah SWT, penglihatan penjahat-penjahat tersebut telah ditutup dan baginda pun terselamat daripada ancaman bunuh. Setelah berjaya menyelamatkan diri baginda pergi menemui Abu Bakar dan bertolak ke Madinah. Sewaktu keluar dari Mekah mereka telah melalui Bukit Thur dan berhenti untuk mencari perlindungan. Oleh kerana rancangan untuk membunuh baginda telah gagal, maka orang kafir Quraisy telah membuat tawaran 100 ekor unta bagi sesiapa yang berjaya menangkap Rasulullah SAW sama ada dalam keadaan hidup ataupun mati.

Sewaktu mendaki Bukit Thur, kaki baginda telah melecet dan Abu Bakar telah memapah baginda sehinggalah bertemu dengan sebuah gua. Setelah menawarkan diri untuk memeriksa keadaan dalam gua maka Abu Bakar pun masuk dan mendapati ada 3 lubang di dalamnya. Abu Bakar telah mengoyakkan kainnya untuk menutup salah satu di antara lubang tersebut dan selebihnya beliau telah menggunakan kaki sendiri untuk menutup baki lubang yang lain. Setelah yakin untuk berlindung di situ maka Abu Bakar pun memanggil Rasulullah SAW untuk masuk dan setelah meletakkan kepala di pangkuan Abu Bakar maka baginda pun tertidur. 

Sewaktu baginda sedang tidur tiba-tiba kaki Abu Bakar telah dipatuk sejenis ular berbisa daripada salah satu lubang yang ditutup dengan kakinya. Oleh kerana patukan yang sangat berbisa maka Abu Bakar pun menangis dan air matanya gugur ke muka Nabi. Baginda kemudian tersedar dan bertanya pada Abu Bakar apa yang menyebabkan beliau menangis. Setelah menceritakan apa yang berlaku maka baginda pun meludah ke kaki Abu Bakar dan dengan kuasa Allah SWT bisa itupun hilang. 

Setelah berlindung di gua tersebut selama 3 hari akhirnya Rasulullah SAW dan Saidina Abu Bakar pun meneruskan perjalanan ke Madinah di atas pertolongan seorang penunjuk jalan yang mahir. Sebelum sampai di Madinah mereka tiba di Quba dan di sini baginda telah membina sebuah masjid iaitu Masjid Quba. Masjid yang dibangunkan di atas dasar takwa ini merupakan masjid pertama yang dibina oleh baginda selepas diangkat menjadi seorang Rasul, iaitu selepas peristiwa Israk Mikraj."

Begitulah sedikit cerita yang boleh diambil iktibar ketika menziarah Jabal Thur ni.

Bawah ni la lebih kurang pemandangan keluasan padang Arafah... yg Hijau2 tuh..Sejauh mata memandang...
Gambar ni dari atas Jabal Rahmah..
















Kemudian kami kami dibawa ke destinasi 
Ziarah seterusnya iaitu Kawasan Padang Arafah & Jabal Rahmah. Arafah adalah permulaan Haji, Dimana Semua Umat Islam yang akan memulakan Haji akan berkumpul disini. Kawasannya mmg sangat luas. kalau di musim haji akan kelihatan penuh khemah2 jemaah haji di kawasan ini. Ketika kami melakukan ziarah adalah bukan musim haji dan dapat silihat kawasan ini sejauh mata memandang. Arafah juga berada diluar tanah Haram. Selain itu kami dapat melihat Jabal Rahmah dari dekat, dimana dikatakan tempat pertemuan Adam & Hawa. dan juga Tempat terakhir Rasullullah SAW menyampaikan Kutbah Jumaat. Di Jabal Rahmah juga dikatakan kawasan mustajab Doa di luar Tanah Haram. Muttawif bercerita yang kalau nak naik Jabal Rahmah ni boleh la naik sekarang kerana jika dimusim Haji mmg tak nampak bukitnya, penuh dengan manusia yang berdoa di kawasan Bukit itu. Kami pun tak melepaskan peluang untuk naik ke atas Jabal Rahmah, Bukitnya tidak la tinggi sangat, ada tangga untuk dinaiki dan kalau berani boleh ikut laluan mendaki yang lain, Tidak bahaya sangat untuk mengikut laluan lain, tatapi perlulah berhati2 kerana bukit ini mmg bukit berbatu. 

Sewaktu menaiki Jabar Rahmah ini kami bertembung dgn sekumpulan jemaah lain, tak tahu dari mana, tapi bukan dari Malaysia, Agak bahaya kerana mereka agak kasar ketika menuruni bukit ini. Hampir2 juga la kami terjatuh, Kami banyakkan berdoa agar dipermudahkan urusan. Di puncak Bukit terdapat seperti tugu dibina dipuncaknya, ada juga org berniaga di atas puncak bukit ini. Tetapi kepada mereka yang baru pertama kali sampai dan menaiki bukit ini, perlu berhati2 kerana akan adanya Pak Arab akan meletakkan sesuatu (seperti sarban) di atas kepala dan terus menangkap gambar tanpa bertanyakan parsetujuan. Dan sekaligus memaksa untuk mengambil gambar yang telah siap di cetak menggunakan kamera Segera. Casnya? Mahal? saya dah lupa muttawif bercerita. tapi mmg tak berbaloi la. Kalau mereka letak di kepala kita, cepat2 kita tolak dan berkata Laa.. Laaa. tidak atau tak mahu..  :-)

Dibawah beberapa gambar kenangan di Jabal Rahmah..

Di puncak Jabal rahmah.. Penuh manusia.. ada juga yg berniaga di atas tu..

Turun layan jalan lain pulak..  :-)

Lokasi seterusnya kami dibawa menaiki bas melalui kawasan2 haji, Muzdalifah, Mina & Tempat Melontar Jamrah. Tempat2 ini tidak boleh dimasuki kerana tidak dibuka pada bukan waktu Haji. Walaupun tak dapat masuk tetapi dapat la sedikit sebanyak gambaran perjalanan untuk mengerjakan Haji. 

Gambar Kanan : Bangunan Melontar Jamrah / Gambar Kiri : Terowong Al-Muasin



Destinasi terakhir utk ziarah Makkah hari ini ialah Ja'ranah yg sejauh 24km dari Masjidil Haram. Di masjid Ja'ranah ini merupakan salah satu tempat miqat umrah yg tinggi darjatnya. Rasulullah s.a.w pernah bermiqat di sini untuk mengerjakan umrah setelah pulang dari peperangan Hunain. Ji’ronah adalah nama seorang wanita yang mengabdikan dirinya untuk membersihkan dan menjaga mesjid tersebut, Ia seorang wanita Quraisy dari Bani Tim. Kami hari ni tidak melakukan Umrah, sesiapa yang berniat untuk melakukan Umrah boleh la mula berniat disini dan bersiap untuk memakai Ihram. Masjidnya agak besar dan mempunyai kemudahan yang selesa untuk bersiap. Disekitar kawasan masjid juga terdapat ramai org berniaga cenderahati kepada jemaah2 yang hadir di situ. Saya juga membeli seekor unta untuk dibawa pulang. Unta mainan sahaja, Untuk Nur Qaseh.. hehe..

Jabal Nur, dapat tgk dari kejauhan sahaja :-)
Setelah semua Jemaah siap berihram dan membeli apa2 yang patut, kami bertolak memasuki ke tanah Haram semula. Dalam Perjalanan, kami ada melalui Jabar Nur, dimana terdapat Gua Hira' di situ, Kebanyakan Pakej Umrah tidak melakukan lawatan ke Gua Hira', tetapi Jemaah boleh melakukan nya sendiri. Saya tidak dapat naik kerana tiada siapa pun yg mencadangkan usul untuk naik ke situ. 
tak pa, InsyaAllah ada peluang lagi dilain kali. Amin..

Memandangkan kami tak melakukan Umrah Hari ni, Jadi kami hanya melakukan Tawaf Sunat Sahaja, Selepas Asar, Kami menziarahi kawasan sekitar Masjidil Haram. Besar juga untuk mengelilinginya. Kami dapat lihat tapak kren tumbang dan juga menziarahi rumah yang dikatakan rumah kelahiran Nabi Muhammad s,a,w. Rumah itu kini telah ditukar menjadi perpustakaan dan kerajaan arab saudi mmg menghalang keras sebarang penyembahan dikawasan tersebut. 

         Gambar Kanan: Lokasi Kren Tumbang/Gambar Kanan: Lokasi Rumah Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W


    
                               Gambar Pemandangan Sekitar Masjidil Haram yg pesat dibangunkan..

Malam, selepas isyak kami bersiar2 disekitar Kawasan Hotel, beli beberapa barang cenderahati untuk dibawa pulang. Malam itu saya sekali lagi melakukan Tawaf Sunat dan Alhamdulillah dapat masuk ke kawasan Hijr Ismail. Ada juga niat hati kecil untuk mengucup Hajarul Aswad. Tapi melihat keadaan yg terlalu berebut2, saya simpankan dulu niat saya itu. InsyaAllah akan dapat juga peluang itu nanti. Amin..
















Ok, Setakat ni dulu cerita untuk hari ke-5. Next sy akan sambung perjalanan hari ke 6. Perjalanan ke Bandar Taif. InsyaAllah..

Assalamualaikum..



<-- Sebelumnya...                                                                                                                               
Seterusnya -->

**Catatan yang dibuat oleh saya mungkin tidak selengkap dengan catatan di blog2 yg ada diluar sana, ianya adalah berdasarkan apa yang saya lalui & dan dibuat oleh saya sepanjang mengerjakan ibadah umrah yang lalu, jika ada kekurangan dan kesalahan mohon dibetulkan di ruangan komen moga2 memberi manfaat kepada kita semua. InsyaAllah.  :-)


 + Sofea






Thursday, December 1, 2016

Maaf Sebab tiada Update...



As Salam & Salam Sejahtera, 
Saya mewakili juga kepada owner blog ni meminta maaf sebab lama tak update, banyak kisah yg terjadi kebelakangan ini dan InsyaAllah jika ada kelapangan & tiada keberatan, kami akan kongsikan beberapa cerita pahit manis yg berlaku di dalam keluarga kami. Bukan niat nak menunjuk, tetapi sekadar catatan untuk rujukan sendiri dimasa akan datang dan juga sama2 belajar jika ada yang ingign memberi pandangan terhadap kisah2 yg dikongsikan. 

InsyaAllah, tugasan pertama, saya akan habiskan cerita pengalaman Umrah saya tahun lepas (tahun ni punya sessi umrah pun dah bermula). Sebab tgk notification fb sy, rupanya dah setahun berlalu, InsyaAllah saya akan habiskan coretan pengalaman tersebut sebagai rujukan bersama. 

Kisah2 lain maybe wife saya akan kongsikan juga.. saya pun ada juga akan berkongsikan beberapa cerita jika diberikan kesempatan...  :-)

Akhir kata.. Jangan lupa follow blog Kata Hati Kami... hehe.. sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah, dan yang buruk itu adalah dari kekhilafan kami sendiri. Jika ada apa2 dari doretan yang menggangu perasaan pembaca kami meminta maaf & harap dapat menegur kami dengan baik supaya kami dapat menambah baik penyampaian kami.. Macam penceramah pulak.. hehe.. 

Ok la dulu ye.. Salam Sayang dari kami Sekeluarga... :-)

**P/S-- Nak mintak bantuan pemilik utama blog ni.. nak mintak updatekan beberapa info terbaru ye.. dan juga interface.. hehe.. 

Assalamualaikum... 
Ekin_Aizam_Qaseh_Sofea

Tuesday, July 26, 2016

Rezeki Bertambah - Alhamdulillah

Rezeki Bertambah - Alhamdulillah

Assalamualaikum...
Ni nk citer psl anak kesayangan kami yg mox2 mcm abah die -NurQaseh. Hahaha...

Dah 2 tahun ++ dah umo die. Bulan 8 ni cukup la 3tahun. Alhamdulillah da beso dah anak mama n abah. Syukur atas kurniaan Allah. Masih memberi kami menjaga budak mox ni sehingga hari ini. Alhamdulillah.

Semakin beso, makin byk ragam die.
Makin manje, makin mengade, makin comel, dan mcm2 lagih haaa.
Perangai2 die tuh dikenal pasti since hujung tahun lps. Dasat sgt manje die, mengade die tuh. Xtau lah nape.

Rupenyer #NurQaseh bakal jd kakak. Betullah kate org, budak nk dpt adik, perangai menjadi2 manjenyer. Mmg lain sgt dgn perangai die seblom nih. Yelaa kan, nk jd kakak, kena la manje2 seblom ade adik. Dan, mama die nih, risau xdpt bg layanan yg sama pd die  bile da ade adik nnt. InshaAllah, terbaek utk anak2 mama.

Nur Qaseh seorg budak yg xbanyak ragam nyer. Bukan nk puji anak sendiri atau mengutuk anak org lain, tp Alhamdulillah, die sgt2 behave. Kalo g rumah org, die xpernah lah nk berlari sana sini atau punggah barang org atau belek2 ttgk barang org. Die akan duduk ngn mama o abah die. xbergerak pon. Sgt behave. selagi org xbagi, selagi tu die xamik. Xbercakap pon kt rumah org. Even rumah pengasuh die sendiri. Xreti nk bergaduh ngn budak lain. Xreti nak amik brang budak lain. Kalo barang die, mmg hak die je. Kalo org lain amik atau rampas barang die, die senyap je. Kadang kesian tgk anak mama ni asyik kena buli. Sedih mama. Tp mcm tu la Nur Qaseh. Baik. sgt2 behave. Xbyk karenah. Kalo kt rumah sendiri, itu lain cerita lah. Rumah sendiri kan?

Kakak, mama & abah sayang kakak. =)

Pada 17 July 2016 jam 11.32 malam, lahir lah adik kepada Nur Qaseh. Alhamdulillah. Lahir pd bulan Syawal mcm kakak die jugak. Alhamdulillah, dipermudahkan jugak urusan bersalin kali ni.

Alkisahnye, pd 14hb tu dah rase contraction, tp sekali je. 15hb tu skali lg rase. 16hb tu plak dah turun tanda, mukus coklat2 kalernyer, tp ms tu xde pikir ape dah, relax je. just bgth my demox aje. My Demox debor2 je la die, hihi... Sy plak buat2 xde ape2 sbb xnk terlalu nervous nnt. So, sbb dah plan malam seblom tu nk jenjalan, kami pon kua g jenjalan kt AEON Bukit Tinggi, jaoh xjaoh gak la. Seharian kt sana. Mmg berjalan sakan lah sy nih. Nak senang beranak. Cheeewah! hihihi...

17hb tu duk umah je. Tp hati x senang sbb kua darah plak kul1 ptg tuh. Tp ckit je la. Cite kt my Demox, die ckp xde ape2 kot. Menyedapkan hati sendiri ler teuw.. hihi... So, masa berjalan mcm bese. Kul9 mlm tu terase contraction. Tp still ignore. Then, lps 10 mins, jadi lagih. Lps 10 mins, jadi lagih. smpai la 9.40 mlm tu. Dah xtahan. Bgth Demox. Demox bertambah debo die. Hihi...

Pastu decide ajak Demox g Hosp - PMC. Sambil2 kemas ape2 yg patot, sambil2 menahan sakit contraction. Pukul 10.45 mlm sampai hosp. Kul10.50 warded. Warded tu, terus masok labour room sbb dah bukak 6cm. Wow! terkejut sgt. Nervous dtg dup dap dup dap. huhuhu... Tp kali ni lebih relax, xmcm ms NurQaseh. Hihi...

Sebelom ni ade discuss ngn my Demox. If let say beranak malam, mintak my Demox jaga kan kakak aje. Jgn tinggal die ngn org lain. Xpe, InshaAllah boleh survive beranak dlm labour room tuh ngn Doc n nurse2. Ape2 jd, nak my Demox bersama NurQaseh.

Dlm labour room, tuko baju pastu relax kt katil c2. Nurse teman & cek bukaan, sesambil menunggu Doc Ratna dtg. Sementara menunggu Doc Ratna, nurse panggil my Demox utk jumpe bg semangat ke ape ke. Kakak dah nanes2 sbb takot. Trauma agaknyer sbb die pernah warded sebelom nih. Lps my Demox bg semangat, kiss2 sume, my Demox tgu kt bilik dgn kakak. While nurse cek lagih n bgth dah 8cm.

Doc Ratna dtg 10 mins lps tuh. Pecahkan air ketuban. Igt rase kul11.15 kot time tuh. Sempat terpandang jam di dinding LR. hihi...

Kul11.32 mlm, lahir lah puteri ke 2 sy n my Demox. Alhamdulillah. Gurl lagih. Tp xpe, asalkan die sihat. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Dgr die menangis lps nurse masokkan tiub dlm hidung. Syukur. Kakak dulu, kua2 je terus nanges. Yg si Adik nih, xnanges pon. huhu...

Alhamdulillah.
Terima kasih sekali lg Nurse and Doc Wan Ratna Iza.

Terima kasih kt my Demox sbb bersama ngn kakak. Terima kasih sbb bgth family sbb xsempat nk bgth family, dah masok LR. kuikui...

Details anak ppuan ke 2 kami;

Tarikh Lahir: 17 July 2016 = 12 Syawal 1437H = Ahad
Tempat Lahir: Putra Medical Centre (PMC Bukit Rahman Putra)
Berat: 3.45kg
Masa: 11.32PM
Jantina: Perempuan
Cara Lahir: SVD (Normal)
Penyambut: Doc Wan Ratna Iza

Dan kami beri nama NUR SOFEA
NUR SOFEA BINTI NURUL AIZAM AKMAL

InshaAllah, akan di share permata hati ke2 kami nnt.

Alhamdulillah. Happy!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...