Thursday, June 29, 2017

CB500x ????



As Salam,
Lama tak bergerak blog ni, owner masing2 sibuk, huhu..tak pe la.. saye cube la update sket citer ape yg ade ye.. hehe..

Alhamdulillah, raya pun dah selesai, tahun ni kami beraya di Perak, walau pun tahun ni tahun pertama ketiadaan arwah mama, tapi raya tetap disambut dgn meriah.. Alhamdulillah. Kami pun dah ade umi baru. at least sedikit sebanyak nampak kegembiraan dekat raut wajah abah. tak de la kesunyian.. Moga abah dipanjangkan umur n diberikan kesihatan yg berpanjangan.. InsyaAllah amin..

Eh.. tajuknyer lain.. tapi citer pasal raya pulak.. hehe.. ye la.. masih mood raya kan.. tak sampai seminggu lagi raya dah kene kije.. kui2.. ok2.. nanti2 kite citer pasal raya pulak.. berbalik kepada tajuk kali ini.. CB500x ??? apakah itu?

Hehe.. Alhamdulillah, rezeki Allah, di penghujung ramadhan yg lalu, dan ditambah dgn #keajaiban syawal , akhirnya saya telah membeli sebiji motor berkuasa agak besar yg diberi nama CB500x, tuh nama model.. nama dalam IC tak de kot.. hehe..

Macam tak sangka jugak sebenarnya, sebab planning untuk upgrade tuh mmg ada.. cuma tak sangka secepat ni pengupgradan berlaku..  Awal tahun lalu ade je update pasal Honda tuh (http://asyikinirish.blogspot.my/2017/01/honda-br-v-2017.html) . dan dikatakan muto ni simpan je dulu angan2 nyer..  Tapi siapalah kita disisi-Nya. kita merancang tetapi Allah yang menentukan.. Rezeki diberi awal. Alhamdulillah, bersyukur sangat2 dengan pinjaman kesenangan yang diberikan oleh-Nya. Harap saya tidak la lalai dengan kesenangan yg diberikan ni dan sentiasa beramal ke arah kebaikan dan sentiasa bersyukur.. InsyaAllah.. aminn..

Kisahnya berlaku sebab kami baru berpindah ke rumah baru.. haaa. citer pasal masuk rumah baru pun tak diupdate lagi.. hehe.. tak pe.. mana yg sempat kite share ye.. rumah baru ni agak jauh la sikit perjalanannyer ke tempat kije. bertambah dalam 14km kalau tak silap.. Jadi alang2 tuh saya mmg ade la bercadang untuk cari muto yg gagah sket.. sebab walaupun sebelom ni naik FZ150, tapi kesakitan badan tuh masih dirasai.. perjalanan sebelom ni lebih kurang 80km++ satu hari ulang alik ke opis..
jadi selepas pindah ni menjadi 112km+- perjalanan sehari.. mmg jauh tuh.. badan besor.. tapi muto tak berapa nak mampu menahan badan..

Jadi setelah berfikir panjang, saye pun memutukan untuk perpisah dgn En. FZ saye.. alhamdulillah ade buyer.. buyer pun datang dari jauh.. kedah nun.. kulim kalau tak silap.. harap beliau dapat memberi khidmat yg terbaek la untuk tuan baru.. 9 bulan je jodoh kami.. 9/8/2016 - 9/5/2017.

Ok.. satu part setel, dalam masa yg sama sbnrnyer tak decide lagi nak beli kat kedai mana.. ada dua kedai yg menjadi short list, tak perlu la saye mention kedainyer ye.. hehe.. satu kedai tuh mmg pakar menjual model cb500x ni, satu lagi pakar menjual product suzuki. Dua2 kedai ni ade masing2 kelebihan n kekurangan. Dan sekali lagi saye berfikir panajng dan memilih untuk membeli di kedai suzuki tuh.. sebab, dekat sikit dgn rumah (dari segi perjalanan santai sket). Dan harga murah beberapa ratus. Tak kisah la mana2 pun. Rezeki mereka  :-) .

Selesai pilih kedai, dan langkah seterusnya adalah menguruskan loan. Semestinya kena loan. tak mampu nak cekau 30K cash.. hehe. dan semestinya, loan company menjadi pilihan. sebab loan company bayaran balik lebih murah dari loan luar.. Alhamdulillah diberi kemudahan..

Ok.. Cerita seterusnya mengikut point2 dibawah:

Model:
CB500X Non-ABS RM33180
Loan                 RM30000
Bayar Sendiri         RM 3180  --> hasil lebihan penjualan en FZ.. bileh la buat modal sket
No Plate                  VAG xxxx

22 may 2017   --> Apply dalam sistem.
23 may 2017   --> kena reject sbb salah info
23 may 2017   --> apply semula dalam sistem malam tu jugak
31 may 2017   --> Accept offer dalam sistem
6  Jun 2017     --> Ambil surat tawaran, mintak sign off gerentor 1, wakil n saksi
7  Jun 2017     --> Mintak sign off gerentor ke 2
8  Jun 2017     --> Serah dokumen ke steven untuk next action
                --> bayaran Deposit RM 1K
9  Jun 2017     --> Sambungan Deposit + No Plate
13 Jun 2017    --> Mati Setem Perjanjian
                        --> Penantian suatu penyiksaan..
20 Jun 2017    --> Pergi kedai ambik document + Geran
21 Jun 2017    --> Pergi TM Point, bayar tuntutan hak milik
                        --> Pulang kan salinan Dokumen kepada TM - Reject sebab doc tak lengkap,  sebab                                   kedai kasi dokumen photostat pulak.. haha.. dugaan betul.
                        --> Pergi ke kedai semula, ambik dokumen asal
22 Jun 2017    --> Pulangkan semula salinan Dokumen kepada TM
23 Jun 2017    --> TM Bayar ke kedai, suruh kedai simpan dulu, nak balik raye..
29 Jun 2017    --> Motor Keluar.. Alhamdulillah

Haaa.. jauh juge perjalananyer kan.. dalam sebulan jugak la busuk2 untuk setelkan urusan..
Sebenarnyer yg menjadi tekanan nak keluar muto cepat tuh sebab sepanjang lebih kurang 1 bulan tu, saya melayan Honda Wave 125 saya je yg berumur 11 tahun tuh meredah perjalanan 100km++ sehari..Kesian kat muto tuh jgk.. ditambah dgn bulan puasa.. pergh.. mmg mencabar.. bulan puasa tahun ni rasa paling letih.. hehe.. Hari2 pergi kerja memujuk wave125 saya, supaya bersabar.. hehe..
Mmg tiap2 hari sakit badan.. huhu..

Alhamdulillah, pada hari coretan ni dibuat, adalah hari ke-2 saya menunggang CB500x saya, buat masa ni ok la.. jalan masih lengang.. pergi kerja tadi pun terasa santai..minggu depan baru cabaran sebenar bermula..naru rasa naik muto beso melayan jammed kl neh.. haha.. InsyaAllah dipermudahkan semua urusan.. Aminn..

Untuk Review? maybe next time saya share.. baru 2 hari.. nak review ape.. hehe..
Dan... InsyaAllah Isnin depan satu lagi halangan perlu ditempuhi.. untuk mendapatkan lesen B full.. haha.. jgn lupe ye.. muto upgrade lesen pun kena upgrade.. moga dipermudahkan juga la semua urusan.. InsyaAllah amin..

Dan dengan kehadiran Jentera baru ni, diharap akan menambahkan semula semangat saya untuk bekerja dgn lebih keras dan Ikhlas dalam menempuhan dugaan kerja harian.. InsyaAllah.. Aminnn...

Gambar? ade la sikit.. kat bawah ni.. tak sempat nak bergambor sgt lagi... hehe.. ok la, layan je la gambar ape yg ade ye..

Selamat Hari Raye... :-)

**Sorry, terpanjang sgt pulak post kali ni.. hehe..

Selepas selesai Diijabkabulkan.. hehe.. Tokey kedai tangkap gambar..
Selamat Sampai Ke rumah


                          Bersama Abang Wave 125.. Motor lagenda yg masih berkuasa...  :-)


Hari Pertama Ke Tempat Kerja..  :-)


Ok.. thanks kerana sudi membaca...  :-)

Ikhlas dari :-

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...